Mar 07 Octombrie 9:00 AM

Malware-ul pentru Mac OS X vizeaza un utilizator activ de internet de cel putin 10 ori pe an

Expertii Kaspersky Lab au calculat care sunt sansele ca un program malware sa infecteze un dispozitiv Mac OS X. In luna august, probabilitatea unei infectari nedorite cu malware era de aproximativ 3%. Comparativ cu un risc de infectie de 21% al utilizatorilor de Windows, situatia pare mai relaxata pentru utilizatorii de Mac-uri. Totusi, daca transpui procentul intr-un numar de potentiale incidente, situatia nu mai pare la fel de simpla – conform datelor Kaspersky Security Network, un utilizator activ de internet ar putea descoperi fisiere malware pe un dispozitiv Mac OS X de cel putin zece ori pe an.

- In primele 8 luni ale anului 2014, expertii Kaspersky Lab au inregistrat aproape 1.000 de atacuri unice care vizau dispozitive Mac. Aceste atacuri sunt grupate in 25 de familii principale.
- Riscul de infectare a unui computer cu MAC OS X este de de aproximativ 3%.
- In baza de date Kaspersky Lab exista 1.800 de mostre de malware pentru Mac OS X.

Cel mai important malware pentru sistemul de operare Mac OS X descoperit de Kaspersky Lab este backdoor-ul Callme care ofera infractorilor cibernetici acces de la distanta la un dispozitiv si, ca o functie aditionala, fura contactele utilizatorului – cel mai probabil ca sursa de contacte pentru viitoare tinte. Un alt backdoor - Laoshu, este marcat cu un atestat de certificare de dezvoltator – se pare ca scriitorii malware-ului intentionau sa-l distribuie prin intermediul AppStore. Laoshu opereaza prin realizarea de capturi de ecran in fiecare minut. Un al treilea program spion important – Ventir – ofera clandestin functii de control de la distanta si poate inregistra tastele apasate de utilizator. Colectia include si un program spion pentru iPhone, primul program de criptare a fisierelor pentru OS X si primul malware pentru furt de Bitcoin pentru OS X.

„In ultimii patru ani, peisajul amenintarilor pentru Mac-uri s-a schimbat considerabil - de la cateva cazuri izolate, la o epidemie globala cauzata de viermele Flashback, care a infectat 700.000 de dispozitive Mac din toata lumea in anul 2011,” a explicat Eugene Kaspersky, Presedinte si CEO in cadrul Kaspersky Lab. „Acela a fost evenimentul care a dat tonul; ulterior, au inceput sa apara sute de programe periculoase pentru Mac in fiecare an. Mai mult, MAC OS X a fost in centrul atentiei operatiunilor de spionaj precum The Mask/Careto si Icefog,” a incheiat Eugene Kaspersky.

Conform expertilor Kaspersky Lab, utilizatorii din Germania si SUA au avut parte de cele mai multe atacuri in perioada 2013-2014, cu pana la 66.000 de detectii. Urmatoarele cinci tari de pe lista sunt: Marea Britanie, Canada, Spania, Italia si Australia – cu pana la 7.700 de detectii in total.

10 sfaturi simple pentru sporirea securitatii dispozitivelor Mac:
1. Creeaza un cont non-admin pentru activitatile tale zilnice.
2. Utilizeaza un browser web care contine sandbox si care este recunoscut pentru capacitatea de a reparare rapid problemele de securitate.
3. Dezinstaleaza programul independent Flash Player.
4. Dezinstaleaza programul Java.
5. Ruleaza „Actualizarile de software” si instaleaza pachetele de corectie pentru dispozitiv, imediat ce actualizarile sunt disponibile..
6. Utilizeaza un program de administrare de parole pentru a preintampina atacurile de tip phishing.
7. Opreste functiile Ipv6, AirPort si Bluetooth atunci cand nu le mai utilizezi.
8. Activeaza criptarea full-disk.
9. Actualizeaza Adobe Reader la cea mai recenta versiune.
10. Instaleaza o solutie de securitate solida.

Pentru a afla mai multe despre amenintarile pentru Mac OS X, puteti citi cel mai recent post pe blogul lui Eugene Kaspersky la Eugene Kaspersky's Official Blog.

support
Best Antivirus Suport Clienti: +40 747 199 292 / contact »
Malware-ul pentru Mac OS X vizeaza un utilizator activ de internet de cel putin 10 ori pe an