Vin 31 Ianuarie 6:00 PM

54% dintre companii considera politica BYOD o amenintare tot mai mare la adresa securitatii IT

Cu toate acestea, putine companii intentioneaza sa impuna restrictii cu privire la utilizarea dispozitivelor mobile personale la locul de munca

Majoritatea companiilor considera tendinta angajatilor de a-si aduce propriile dispozitive la birou (Bring Your Own Device – BYOD) o amenintare tot mai mare la adresa afacerii. Insa, procentul de companii care iau masuri pentru a minimiza acest risc este relativ scazut, potrivit studiului Global Corporate IT Security Risks 2013, realizat de B2B International in colaborare cu Kaspersky Lab. In cadrul acestui studiu au fost analizate interviuri cu reprezentanti ai mai multor companii din 24 de tari.

Cei mai ingrijorati cu privire la acest fenomen sunt respondentii din Japonia, unde 93% dintre companii au declarat ca politica BYOD reprezinta o amenintare pentru afacerea lor. Companiile din America de Nord (69%) si din Europa de Vest (62%) si-au exprimat, de asemenea, preocuparea cu privire la aceasta politica. Companiile din Europa de Est sunt mai putin ingrijorate cu privire la aceasta problema, doar 54% dintre acestea declarand ca politica BYOD poate fi o amenintare la adresa securitatii IT a firmei.

In același timp, cele mai multe companii nu intenționeaza sa introduca masuri prohibitive in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor personale la locul de munca. Dimpotriva, aproximativ 33% din respondenti au declarat ca intentioneaza sa incurajeze utilizarea de smartphone-uri si tablete personale la locul de munca, in timp ce alte 37% au declarat ca nu considera ca masurile de interdictie ar impiedica angajatii sa isi foloseasca propriile dispozitive.

Insa, procentul de companii care intentioneaza sa limiteze utilizarea dispozitivelor personale pentru activitati legate de serviciu este in creștere: numarul de respondenti care au declarat ca intenționeaza sa impuna restrictii a crescut cu 4%, de la 15% in 2012 la 19% in 2013. Procentul companiilor care intentioneaza sa impuna reguli mai stricte impotriva utilizarii de dispozitive personale la locul de munca a crescut fata de anul trecut, de la 2% la 11%.

Este simplu de inteles de ce companiile sunt tot mai ingrijorate cu privire la amenintarile generate de utilizarea dispozitivelor mobile: sondajul arata, de asemenea, ca folosirea necorespunzatoare a acestor dispozitive este o cauza frecventa a incidentelor de securitate IT, avand ca rezultat pierderea de date importante ale companiei. Aproape 17% (cu 11 puncte procentuale mai mult decat in 2012) dintre respondenti au declarat ca firmele lor au suferit scurgeri de date confidențiale din cauza utilizarii e-mailului, mesajelor text si a altor canale disponibile pe smartphone-uri si tablete.
Insa, un numar relativ mic de companii adopta acum produse software specializate pentru a se proteja impotriva unor astfel de amenintari. Aproximativ 39% dintre companii folosesc solutii antivirus pentru a integra, a proteja si a gestiona dispozitivele mobile din reteaua companiei, şi numai 28% dintre acestea folosesc solutii specializate pentru dispozitivele mobile.

Pe masura ce BYOD devine o politica tot mai raspandita si numarul de incidente care implica dispozitivele mobile creste, asigurarea unei administrari centralizate pentru aceste dispozitive si mentinerea sigurantei devin nevoi importante si relevante. Este la fel de important ca solutiile care efectueaza aceste functii sa fie usor de utilizat, de administrat si de integrat in reteaua companiei.

Kaspersky Security for Mobile este disponibil atat ca solutie individuala, cat si ca o componenta a pachetului Kaspersky Endpoint Security for Business. Un agent mobil este instalat pe dispozitiv pentru a oferi protecție avansata impotriva amenintarilor anti-malware, in timp ce Mobile Device Management (MDM) asigura configurarea sigura a dispozitivelor mobile, fiind simplu de utilizat. Datele companiei pot fi izolate si criptate intr-un fisier pe dispozitivul personal si, datorita functiilor Remote Find, Lock si Wipe, aceste date pot fi sterse in cazul in care dispozitivul este pierdut sau furat. Folosirea unei singure console de administrare centralizata face ca toate dispozitivele companiei, inclusiv dispozitivele mobile BYOD, sa poata fi gestionate de pe o singura platforma integrata de securitate.

support
Best Antivirus Suport Clienti: +40 747 199 292 / contact »
54% dintre companii considera politica BYOD o amenintare tot mai mare la adresa securitatii IT