Mar 29 Aprilie 9:00 AM

Retelele de socializare au fost cele mai afectate de spam in luna martie

In ciuda evolutiei numarului de atacuri de tip phishing impotriva magazinelor online, cele mai frecvent atacate au ramas rețelele de socializare (23,5%). In martie, utilizatorii LinkedIn au riscat dezvaluirea datelor cu caracter personal, ca urmare a unei inselatorii de tip phishing.

De asemenea, un numar semnificativ de fisiere malware a fost distribuit in numele unor organizații financiare binecunoscute. Aceste fisiere contineau adesea un malware care fura cookie-urile browser-ului sau parolele de e-mail si trimitea datele catre un server administrat de la distanta de infractorii cibernetici.

Phishing
Rețelele sociale au fost, din nou, organizatiile vizate cel mai frecvent in atacurile de tip phishing. In luna martie, infractorii cibernetici au compromis LinkedIn, o retea de socializare pentru mediul de afaceri, cu 200 de milioane de utilizatori in intreaga lume. O campanie de e-mail in masa a folosit ca tema Ziua Sf. Patrick, promitand utilizatorilor un cont premium gratuit pentru site-ul de socializare. Pentru a intra in cont, utilizatorul trebuia sa acceseze un link care ducea catre o pagina de phishing, si nu catre site-ul oficial LinkedIn. Datele contului de utilizator si parola, odata introduse, erau transmise mai departe infractorilor.

Pe locul al doilea in clasamentul celor mai atacate platforme, dupa retelele de socializare, s-au pozitionat serviciile de e-mail si de mesagerie instanta (16,6%). Cota motoarelor de cautare (14,4%) si a organizatiilor financiare si de plata online a scazut cu 2 si, respectiv, 3,5 puncte procentuale, serviciile financiare ajungand pe locul al treilea in clasament. Proportia de atacuri de tip phishing impotriva magazinelor online a crescut cu 8,9 puncte procentuale, pozitionand aceasta categorie pe locul al cincilea (12,8%).

Cel mai frecvent utilizate atasamente de e-mail cu caracter malware in luna martie:
- Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen – o pagina HTML falsa, trimisa utilizatorilor prin intermediul e-mailului si deghizata sub forma unui mesaj important din partea unei institutii bancare cunoscute, a unui magazin online, a unei companii de software etc.
- Viermele de retea Aspxor– infecteaza automat website-uri, descarca si porneste alte programe si colecteaza informatii importante din computer.
- Email-Worm.Win32.Bagle.gt – un vierme pentru e-mail care trimite copii ale sale catre toate adresele de e-mail identificate in computerul infectat. De asemenea, viermele descarca fisiere de pe internet, fara cunostinta utilizatorului.
- Troianul Zbot – specializat in furtul de informatii confidentiale.
- Familia de troieni Bublik – descarca fisiere malware in computerul utilizatorului, dupa care le lanseaza.
- Familia de fisiere de tip backdoor Andromeda permite infractorilor cibernetici sa controleze pe ascuns computerele infectate si sa le includa in bonet-uri.

"Sa presupunem ca primesti o notificare cu privire la veniturile nedeclarate sau un mesaj care te anunta ca o declaratie fiscala depusa in prealabil a fost falsa. Tentatia de a afla mai multe este mare, motiv pentru care multi destinatari deschid fisierele atasate acestor e-mailuri,” explica Maria Vergelis, Spam Analyst in cadrul Kaspersky Lab. „In loc de un raport financiar, atasamentul contine, de obicei, un troian care fura informatiile personale. Infractorii cibernetici sunt foarte inventivi si vin in mod constant cu noi moduri de a insela utilizatorii. Orice mesaj de la un expeditor necunoscut, indiferent de cat de important ar parea, trebuie tratat cu foarte mult scepticism," a concluzionat Maria Vergelis.

Surse de spam in functie de țara
China a fost principala sursa de spam, fiind responsabila pentru 24,6% din numarul total de spam distribuit, cu o creștere de 1,7 puncte procentuale fața de luna precedenta. SUA a ocupat locul al doilea in clasament (17%, cu o scadere de 2 puncte procentuale). Coreea de Sud a ocupat locul al treilea, fiind sursa pentru 13,6% din cantitatea totala de spam la nivel mondial, cu 0,8 puncte procentuale mai mult decat in luna februarie. Din aceste trei tari a fost transmis mai mult de jumatate din totalul de spam raspandit la nivel mondial.

Tarile in care antivirusul a detectat cele mai mari procente de atasamente de e-mail cu caracter malware au fost SUA cu 12%, Marea Britanie cu 9,8% si Germania cu 9,1%.

Proporția de spam in traficul de e-mail
Procentul de spam din traficul de e-mail la nivel mondial a scazut in luna martie cu 6,4 puncte procentuale, ajungand la o medie de 63,5%.

support
Best Antivirus Suport Clienti: +40 747 199 292 / contact »
Retelele de socializare au fost cele mai afectate de spam in luna martie