Sam 19 Aprilie 11:00 AM

Malware inofensiv: programe-farsa, malware „altruist” si virusi „drogati”

In istoria crearii si identificarii fisierelor malware, exista o serie de povesti neobisnuite cu privire la programe care arata ca malware-ul tipic, dar nu fac decat sa le smulga zambete utilizatorilor. In cateva cazuri exceptionale, astfel de virusi chiar au scapat utilizatorii de fisierele malware periculoase si au optimizat resursele computerului. Pentru a marca ziua pacalelilor pe 1 aprilie, Kaspersky Lab face o retrospectiva a fisierelor malware inofensive care s-au raspandit de-a lungul timpului pe internet.

Primul virus descoperit in istorie a fost un specimen inofensiv. Acesta a fost numit Creeper si a aparut în 1971, fiind scris de un angajat de la Agentia pentru Proiecte Avansate de Cercetare in Aparare din cadrul Ministerului de Aparare al SUA. Acest vierme primitiv cauta alte computere din retea - care pe atunci constituiau un mic nod localizat, si se replica pentru a le afisa urmatorul mesaj: "Eu sunt Creeper. Prinde-ma daca poti". Daca virusul Creeper identifica deja o copie a sa pe un computer, pur si simplu "sarea peste el" la un alt dispozitiv. Acesta nu a cauzat nici un pericol pentru sistemul informatic.

Stoned a fost un alt virus creat „în joaca”, al carui principal scop a fost de a promova un mesaj pentru utilizator. Acesta a fost detectat pentru prima oara în 1988 în Noua Zeelanda. Versiunea originala a acestui virus a ajuns pe un sistem informatic prin unitatea de discheta, si, precum Creeper, nu a cauzat niciun pericol pentru computer. Acesta afisa urmatorul mesaj pe ecran: "Computerul este acum drogat. Legalizati marijuana. "

„Virusul-farsa" este titlul primit pe merit de catre HPS, un program care a fost creat special pentru sistemul de operare Windows 98, dar raspandit de fapt cu cateva luni înainte de lansarea sistemului de operare. Unul dintre caracteristicile inedite ale acestui virus a fost faptul ca era activ numai in zilele de sambata: o data pe saptamana inversa obiecte grafice bitmap necomprimate. Cu alte cuvinte, acesta afisa în oglinda întreaga imagine de pe monitor.

Virusul Cruncher, de asemenea, s-a dovedit a fi absolut benign. Aparent, a fost un virus obisnuit de tip fisier rezident si folosea un algoritm pentru a comprima date si pentru a arhiva fisierul infectat, astfel incat acesta devenea mai mic decat originalul. Virusul elibera spatiu pe hard disk-ul utilizatorului. Mai mult decat atat, Cruncher folosea un algoritm de compresie foarte popular pe atunci numit DIET 1.10, astfel încat utilizatorul putea folosi acest program in mod legal pentru a dezarhiva fisierele infectate de virus si pentru a obtine din nou acces la date, in timp ce inca se bucura de spatiul suplimentar creat pe hard disc.

Virusul Welchia a devenit, de asemenea, celebru pentru ca facea „fapte bune”. Acesta a fost unul dintre cei mai neobsnuiti viermi din istoria amenințarilor cibernetice. Desi creatorii sai l-au dezvoltat ca pe un program malware autentic, Welchia nu a cauzat, de fapt, niciun efect negativ. Dimpotriva, acesta a ajutat la eliminarea din sistem a viermelui Lovesan, cunoscut si sub numele Blaster. Imitand comportamentul acestui program malware, Welchia patrundea in computer folosind vulnerabilitațile din software-urile legitime. Apoi, verifica daca Blaster a fost prezent in memoria procesorului: daca era, acesta il bloca si stergea intregul fisier malware din sistem. Insa, acesta nu a fost sfarsitul misiunii benefice a lui Welchia: dupa eliminarea malware-ului, virusul "benign" verifica daca exista o actualizare in sistemul de patch-uri pentru vulnerabilitati prin care viermele penetrase sistemul. Daca nu, virusul initia o descarcare de pe site-ul producatorului. Dupa finalizarea acestor operațiuni, Welchia se autodistrugea.

"Aceste exemple de virusi amuzanti, inofensivi si chiar benefici, reprezinta, desigur, exceptii foarte rare de la regua si sunt, in esenta, povesti ramase in istorie. Scriitorii moderni de malware nu mai sunt pusi pe sotii cibernetice si nu mai intalnim hackeri incepatori care fac primii pasi într-un nou domeniu de activitate,” a declarat Alexander Gostev, Chief Security Expert at Global Research & Analysis Team, in cadrul Kaspersky Lab. „In prezent, practic 100% din virusi sunt scrisi cu un singur scop in minte: furtul de bani sau de date confidentiale", a explicat Alexander Gostev

support
Best Antivirus Suport Clienti: +40 747 199 292 / contact »
Malware inofensiv: programe-farsa, malware „altruist” si virusi „drogati”